Rautilan-Irjalan kyläyhdistys ry

TOIMINTAKERTOMUS 2020


Vuosi 2020 oli sekä yhdistyksen toiminnan kannalta että muutoinkin hyvin poikkeuksellinen. Jo vuoden alussa oli tieto uuden COVID-19 virustaudin olemassaolosta ja tammikuun lopussa se saavutti myös Suomen. Epidemialla oli merkittävä vaikutus yhdistyksemme toimintaan koko vuoden aikana. Tästä huolimatta olimme mukana kolmessa tapahtumassa ja järjestimme itse perinteiset Rautilan Syysmarkkinat.  Pidimme pikkujoulut viime hetkellä maaliskuussa sekä neljät talkoot. Kesäsauna Rautilan rantasaunalla toteutui entiseen tapaan, tosin korostetuin turvajärjestelyin. Irjalan kenttä vietti talven hiljaiseloa sitkeästi plussan puolella pysyneen sään johdosta.
Jäsenmäärä oli vuoden lopussa 139, eli sama määrä kuin vuotta aikaisemmin.
Alla luettelo hallituksen toiminnasta, tapahtumista kronologisessa järjestyksessä sekä muusta toiminnasta.

Hallituksen kokoonpano ja kokoukset
Jussi Jaakkola puheenjohtaja, Mervi Nyström varapuheenjohtaja, Marika Seppälä sihteeri, Pirkko Tammelin rahastonhoitaja.

Muut jäsenet: Veli-Matti Ahokas, Osmo Krookila, Eeva Lahtivuo, Ismo Salo ja Helinä Seppälä.
Varajäsenet: Heikki Jaakkola, Soila Jaakkola, Tuula Krookila ja Kimmo Rantanen.
Toiminnan tarkastajat: Anne ja Tapio Ranta varalla: Marja ja Åke Holmroos.
Kokoukset: Hallitus kokoontui 5 kertaa. Näiden lisäksi pidettiin kevätkokous Suttiossa 28.7., johon osallistui 12 henkilöä, sekä syyskokous 29.11. Rautilan rantasaunalla, jolloin osallistujia oli 13.

Tapahtumat
9.2. järjestimme perinteisen 112-tapahtuman Rautilan VPK:n kanssa jo kahdeksatta kertaa. Kyläyhdistyksellä oli perinteinen hernekeitto- ja makkarapuffetti. Poni ajelutti lapsia perinteisesti.
9.2. pidettiin rantasaunalla Me&I-tuote-esittely. Eeva Tuomi esitteli naisten- ja lastenvaatteita.
13.3. oli viimeinen talvisauna ennen koronasulkua
14.3. juhlimme pikkujouluja Vinkkilässä Kuva-Tähdessä. Ohjelmassa oli elokuvan lisäksi kuvakavalkadi edellisen vuoden retkistä Latviaan ja Ruotsin Taalainmaalle. Joulupukkikin saapui paikalle kesken kesälomansa.
30.5. pidimme koronarajoituksista johtuen pienen porukan kevättalkoot saunalla. Ohjelmassa oli perinteisesti polttopuiden tekoa ja siivousta. Talkoissa oli 11 henkilöä. 
Saunan kesäkausi alkoi koronarajoitusten lievennyttyä perinteisesti kesäkuun alussa eli 1.6. Saunaa lämmitettiin arki-iltaisin 28.8. asti.
26.7. Osallistuimme Vehmaan MTK:n ja VeVen järjestämään järvipyöräilyyn järjestämällä saunalle mehupisteen. Sauna oli myös lämpimänä ja puffetissa grillimakkaraa, kahvia ja pullaa. Olimme monelle pyöräilijälle retken päätepiste, joten lauteilla riitti porukkaa mukavasti.
3.–7.8. oli Rautilan saunarannassa perinteinen uimakoulu
11.8. saimme saunalle vieraaksi Ravakan. Olimme mukana Ravakka lauteilla ja laavuilla 2020 -kampanjassa. Saunojat saivat vastata Kolmen kysymyksen kyselyyn ja kertoa mielipiteensä alueen kehittämisestä.
15.8. Pidimme talkoot Irjalan kentällä. Alue niitettiin ja pusikot raivattiin. Osallistujia oli 9.
28.8. päätettiin Rautilan rantasaunan kesäkausi musauinnin merkeissä. Sää oli kaunis ja saunojia paljon.
6.9. järjestimme perinteiset Rautilan Syysmarkkinat Vehmassalmen paviljongilla. Markkinoilla julkistettiin uusi Rautila-brändi, ihmeteltiin erilaisia jalkineita otsikolla: Kengät, popot ja tallukkaat, ihailtiin Cool&Classyn muotinäytöstä ja nautittiin Vehmaan Margaretan Laura Varjon, Jarmo Kankaanrannan ja Jani Vahdon trion musiikista. Rakensimme myös Vehmaan kunnalta lahjoituksena saatujen valokuvataulujen näyttelyn. Partiolippukunta Vehmaan Lustaset ja Vehmaan kotiseutuyhdistys esittelivät toimintaansa. Myyjiä ja asiakkaita oli koronatilanteesta huolimatta mukavasti.
19.9. kävimme opintoretkellä Livonsaaressa. Matkalla tutustuimme Livonsaaren Osuuskaupan, Saariston Savotan, Livonsaaren yhteisökylän sekä Livonsaaren Osuuspuutarhan toimintaan. Retkellä mukana 5 henkilöä.
23.10. päättyi talvisaunominen AVI:n kiristyneiden koronarajoitusten vuoksi
31.10. talkoilimme saunalla. Ohjelmassa oli perinteiset polttopuiden teko ja siivoaminen. Talkoissa oli mukana 15 henkilöä.
13.12. pidimme pienimuotoiset talkoot saunarannassa. Siirsimme kunnan entisen venelaiturin hyppylaituriksi.  

Projektit
Place Branding for Rural Development
Rautila-brändi esiteltiin Rautilan Syysmarkkinoilla ja otettiin käyttöön roll-upeissa. Projekti sai jatkoa vuodelle 2021.

Muu toiminta
Kävijämäärä kyläyhdistyksen saunalla pieneni koronan aiheuttamista käyttökatkoista johtuen. Edellisen vuoden 3827 kävijämäärä putosi 2681:een. Saunan vuokraaminen sen sijaan lisääntyi huomattavasti.
Kyläyhdistys julkaisee omia Internet-sivujaan osoitteessa www.rautila.fi. Sivustojen ylläpidosta vastaa yhdistyksen tiedottaja. Kyläyhdistys pitää aktiivisesti yllä myös facebook-sivua.
Talous 
Yhdistyksen tulonlähteitä olivat jäsenmaksut, tapahtumien tuotot, rantasaunan ja klapikoneen vuokraaminen, talvisaunamaksut sekä tuotemyynti.

Toivotamme uudelle hallitukselle toiminnallista vuotta 2021!

Rautilan-Irjalan kyläyhdistyksen hallitus