Rautilan-Irjalan kyläyhdistys ry

TOIMINTAKERTOMUS 2019
Takana on taas tapahtumarikas vuosi ja tällä kertaa erityisen tapahtumarikas. Vuoteen mahtui useita poikkeuksellisia tapahtumia, joista tuonnempana enemmän. Järjestimme itse kaksi ja olimme mukana seitsemässä tapahtumassa. Teimme perinteiset kaksi kesäteatteriretkeä, pidimme pikkujoulut sekä kolmet talkoot. Rautilan kyläbrändäysprojekti vei meitä ulkomaille asti. Rautilassa saunottiin ja uitiin, Irjalassa luisteltiin.
Jäsenmäärä oli vuoden lopussa 139, eli nettokasvua edellisestä vuodesta 6 jäsentä.
Alla luettelo hallituksen toiminnasta, tapahtumista kronologisessa järjestyksessä sekä muusta toiminnasta.

Hallituksen kokoonpano ja kokoukset
Jussi Jaakkola puheenjohtaja, Mervi Nyström varapuheenjohtaja, Marika Seppälä sihteeri, Pirkko Tammelin rahastonhoitaja.

Muut jäsenet: Veli-Matti Ahokas, Osmo Krookila, Eeva Lahtivuo, Ismo Salo ja Helinä Seppälä.
Varajäsenet: Soila Jaakkola, Heikki Jaakkola, Tuula Krookila ja Kimmo Rantanen.
Toiminnan tarkastajat: Marja ja Åke Holmroos varalla: Anne ja Tapio Ranta.
Kokoukset: Hallitus kokoontui 6 kertaa. Näiden lisäksi pidettiin kevätkokous Rautilan rantasaunalla 5.5., johon osallistui 13 henkilöä, sekä syyskokous 24.11. Rautilan rantasaunalla, jolloin osallistujia oli 12.

Tapahtumat
13.1. pidimme Tupperware-tuote-esittelyn saunalla Nina Seppälän opastuksella.
10.2. oli vuorossa perinteinen 112-tapahtuman Rautilan VPK:n kanssa jo seitsemättä kertaa. Päivän aiheena oli arjen vaarat, minkä lisäksi VPK järjesti lapsille savusukellusta ja aikuisille kalustoarvuuttelua. Kahvitarjoilu ja laskiaispullat kuuluivat luonnollisesti tapahtuman antiin. Kyläyhdistyksellä oli perinteinen linnunpönttöpaja sekä hernekeitto- ja makkarapuffetti. Vesisateen liukastama keli piti ponin tällä kertaa pilttuussaan.
3.3. järjestettiin saunalla sokkomuovailua Leena Pylkön opastuksella.
18.5. pidimme perinteiset kevättalkoot saunalla. Ohjelmassa oli polttopuiden tekoa ja siivousta. Irjalan kentälle vietiin grillipuita. Talkoissa oli 17 henkilöä. 
Saunan kesäkausi alkoi 3.6. Saunaa lämmitettiin arki-iltaisin 30.8. asti.
15.6. osallistuimme Hyvää Vehmaalla -tapahtumaan Vehmaan tapahtuma-aukiolla. Myimme arpoja, tarjottimia, kangaskasseja ja linnunpönttöjä. Lisäksi lapset onkivat.
1.7. rämmimme Teppo Laaksosen metsässä keräämässä edellisenä talvena kaadettuja vesakkoja. Mukana oli kuusi ahkeraa metsuria. Ismo kuljetti rangat myöhemmin kesällä saunalle.
2.–3.7. olimme järjestämässä talkoita yhdessä Vehmaan kotiseutuyhdistyksen ja Rautilan VPK:n kanssa Sillankorvan VPK:lla. VPK:n kalustovaja sai uuden pärekaton ja uuden maalin seiniin ja oveen. Veikko Karppi lainasi rakennustelineet.
6.7. oli Himoisissa Kuntohuumaa kuumaa Vanha-Vinkkilän kyläyhdistyksen toimesta. Rahastonhoitajamme näytteli tällä kertaa jääkiekkohullua Alina-rouvaa. Retkellä oli mukana 22 yhdistyksemme jäsentä.
22.–26.7. oli Rautilan saunarannassa perinteinen uimakoulu
27.7. osallistuimme valtakunnalliseen YLE:n saunapäivään. Tiedotusvälineitä ei paikalle ilmaantunut, mutta vieraskirjaan tuli 151 nimeä. Pidimme puffettia ja kiuasta kuumana.
28.7. Matkasimme Laajoelle ihmettelemään Maiju Lassilan Liika viisa -näytelmää. Ihmeteltävää siinä kyllä riittikin. Tapio Rannan rooli oli mökkiläinen Jussi Punnittu. Helteisellä retkellä oli 25 matkalaista. Olimme liikkeellä Kristiinan bussilla.
30.8. päätettiin Rautilan rantasaunan kesäkausi musauinnin merkeissä.
8.9. järjestimme perinteiset Rautilan Syysmarkkinat Vehmassalmen paviljongilla. Tapahtumassa pääsi tutustumaan Partiolaisten ja Rautilan VPK:n toimintaan. Kirppu-poni kyyditsi lapsia ulkona ja sisällä heille oli onginta-tatuointi-laukun väritys -puuhapaikka. Estradilla nähtiin perinteisen Seepran muotinäytöksen lisäksi Käsveskat catwalkilla sekä Pähein veska -äänestys. Duo Alli & Volter viihdytti markkinakansaa viulumusiikilla. Yhdistyksemme esitteli tuotteitaan ja piti puffettia ja makkarakojua. Lisäksi esitimme Vehmaa 100 - Rautila 500 non-stop valokuvaesityksen. Myyjiä oli paljon ja asiakkaita enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin.
19.10. pidimme talkoot saunalla polttopuiden ja siivoamisen merkeissä. Mukana oli 18 henkilöä.
29.11. osallistuimme Vehmaan joulunavaukseen Vinkkilän tapahtuma-aukioilla. Myimme uutta seinäkalenteriamme ja muitakin tuotteitamme.
6.12. oli yhdistyksemme vuoro huolehtia itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksen lippukulkueesta ja seppelten laskusta muistomerkeille. Puheenjohtajamme piti puheen, sateisesta säästä johtuen, tällä kertaa alttarilla.
14.12. osallistuimme kaksiin myyjäisiin: Rautilan VPK:n joulumyyjäisiin sekä Hyvän mielen joulumyyjäisiin Mietoisten Maamiesseurantalolla. Rautilassa myyntiartikkelina oli lähinnä grillimakkara ja Mietoisissa kuivakakut. Lisäksi myimme uutta seinäkalenteria ja muita tuotteita.
20.12. rauhoituimme saunalla joulusaunan merkeissä. Löylyjen ja raikkaan meriveden lisäksi nautimme glögiä ja pipareita.

Projektit
Place Branding for Rural Development
28.2. käynnistyi Ravakan kylien brändäysprojekti. Projektin tarkoituksena oli lisätä maaseudun kylien vetovoimaa erityisesti nuorten ja potentiaalisten muuttajien keskuudessa. Tavoitteena oli luoda brändikäsikirja markkinointia ja huomion herättämistä varten. Hankkeessa oli mukana Rautilan lisäksi uudenkaupungin Pyhämaa sekä Ruotsin Taalainmaa ja Latvian Smiltene.
Maaliskuussa tehtiin rautilalaisille ja ulkopaikkakuntalaisille kysely Rautilan identiteetistä.
13.4. pidettiin saunalla ryhmähaastattelu, johon osallistui 4 haastateltavaa.
6.–8.5. tekivät ruotsalaiset ja latvialaiset vierailun Rautilaan ja Uuteenkaupunkiin. 7.5. järjestettiin Uudessakaupungissa seminaari ja seuraavana päivänä tutustuttiin Pyhämaahan ja Rautilaan. Pyhämaassa tutustuttiin kylän rantaan, kouluun ja frisbeegolf-rataan. Rautilassa saunottiin ja nautittiin iltapalaa. Vieraita ilo 27.
26.5. oli ensimmäinen brändityöpaja saunalla. Aiheena oli keksiä Rautilaa kuvaavia tarinoita. Paikalla oli 8 henkilöä projektin ohjaajien ohella.
11.–14.6. vierailimme projektin puitteissa Latviassa. Matkasimme Smilteneen Kristiinan bussilla 10 jäsenen voimalla. Smiltenessä ja sen ympäristössä tutustuimme monenlaiseen yritystoimintaan ja heidän hankkeisiinsa. Matka oli erittäin antoisa ja pääsimme itsekin tekemisen makuun mm. pizzan ja leivän leipomisen puitteissa.
18.6. pidimme toisen brändityöpajan, tällä kertaa Suttiossa. Aiheena oli toimintakartan luominen.
26.–29.8. matkasimme Taalinmaalle. Matkalla tutustuimme Rättvikin ja Moran alueen toimintaan ja hankkeisiin. Matkassa oli neljä yhdistyksen jäsentä.
Projekti jatkuu keväällä 2020 ja tuloksia on odotettavissa kesän korvalla.
 
Muu toiminta
Kävijämäärä kyläyhdistyksen saunalla pieneni edellisen vuoden 4021 kävijästä. 2019 kävijämäärä oli 3827. Syntipukkina voitaneen pitää viime kesän huomattavasti kylmempiä ja kosteampia säitä. Myös saunan vuokraamisessa havaittiin pientä laskua. Talvisaunan suosio kasvaa edelleen vuosi vuodelta.
Kyläyhdistys julkaisee omia Internet-sivujaan osoitteessa www.rautila.fi. Sivustojen ylläpidosta vastaa yhdistyksen tiedottaja. Kyläyhdistys pitää aktiivisesti yllä myös facebook-sivua.
Irjalan kentällä luisteltiin muutaman viikon ajan.

Talous 
Yhdistyksen tulonlähteitä olivat jäsenmaksut, tapahtumien tuotot, rantasaunan ja klapikoneen vuokraaminen, talvisaunamaksut sekä tuotemyynti. Vehmaan kunnalta saatiin 2500 euron toiminta-avustus.

Toivotamme uudelle hallitukselle toiminnallista vuotta 2020!

Rautilan-Irjalan kyläyhdistyksen hallitus