Rautilan-Irjalan kyläyhdistys ry


TOIMINTAKERTOMUS 2016


Kyläyhdistyksellä on takana erityisen toiminnallinen vuosi. Olimme mukana kuudessa tapahtumassa. Sen lisäksi järjestimme Rautilan Syysmarkkinat, kahdet takalaatikkokirppikset sekä kaksi tuote-esittelytilaisuutta. Retkeilimme kahteen kesäteatteriin, pidimme omat pikkujoulut sekä kolmet talkoot. Tämän lisäksi saunoimme ahkerasti niin kesällä kuin talvellakin, uimakouluja unohtamatta.

Jäsenmäärä oli vuoden lopussa 96, eli kasvua edellisestä vuodesta saatiin noin 30 jäsentä.
Alla luettelo hallituksen toiminnasta, tapahtumista kronologisessa järjestyksessä sekä muusta toiminnasta.

Hallituksen kokoonpano ja kokoukset

Jussi Jaakkola puheenjohtaja, Eeva Lahtivuo varapuheenjohtaja, Pirkko Tammelin sihteeri, Katriina Rahikkala-Anttila rahastonhoitaja.

Muut jäsenet: Veli-Matti Ahokas, Leena Heinonen, Mari Leppälehto, Mervi Nyström, Jouni Pekkala ja Jukka Virtanen.
Varajäsenet: Olli-Pekka Ahokas, Soila Jaakkola ja Helinä Seppälä.

Toiminnan tarkastajat: Marja ja Åke Holmroos varalla: Heikki Jaakkola ja Tapio Ranta.

Kokoukset: Hallitus kokoontui 6 kertaa. Näiden lisäksi pidettiin kevätkokous Rautilan rantasaunalla 29.4., johon osallistui 11 henkilöä, sekä syyskokous 21.10. Rautilan rantasaunalla jolloin osallistujia oli 7.

Tapahtumat

14.2. ystävänpäivänä järjestimme perinteisen 112 -tapahtuman Rautilan VPK:n kanssa. Rautilan VPK:lla oli ohjelmassa kalustoesittely, mönkijäajelua, savusukellusteltta sekä kahvitarjoilu 112-päivän merkeissä. Savusukellusteltassa pääsi kokeilemaan, miten pehmolemmikin pelastaminen sankassa savussa onnistuisi. Onnistunut suoritus palkittiin leikkimielisellä savusukellusdiplomilla ja tikkarilla. Kyläyhdistys järjesti lapsille ja nuorille linnunpönttöpajan, myi valmiita linnunpönttöjä, piti arpajaiset sekä makkara- ja hernekeittopuffetin. Lapset pääsivät myös Kirppu-ponin rattaille. Järjestelyissä oli mukana 8 yhdistysläistä. Laskiaisriehasta oli lehtijuttu paikallislehdessä ennen ja jälkeen tapahtuman.

15.5. Kaatuneiden muistopäivänä oli Rautilan-Irjalan kyläyhdistyksen vuoro organisoida lippukulkue, kukkien laskeminen muistomerkeille sekä puhe kirkkomaalla. Koska sää oli sateinen, pidettiin lippukulkue ja puhe kirkkosalissa. Leila K. Tuominen dokumentoi tapahtuman ja pääsimme Vehmaan kirkosta kertovaan kirjaan (Vehmaan kirkko. Kirkko ja seurakunta kautta aikojen), joka ilmestyi myöhemmin kesällä. Osallistujia yhdistyksestä 13.

28.5. pidimme siivous-, maalaus- ja puutalkoot rantasaunalla. Siivottiin ranta kaisloista, maalattiin saunarakennukset sekä tehtiin klapeja kunnan lahjoittamista rangoista. Ruokahuollosta vastasi Helinä tarjoten hernekeittoa. Mukana oli 16 talkoolaista.

Saunan kesäkausi alkoi 30.5. Saunaa lämmitettiin arki-iltaisin 2.9. asti.

11.6. osallistuimme Hyvää Vehmaalla -tapahtumaan Vehmaan tapahtuma-aukiolla. Perinteiseen tapaan myimme arpoja ja esittelimme yhdistyksen toimintaa. Uutena ohjelmanumerona oli ongintaa lapsille.  Arpajaispalkinnot lahjoittivat: Askondi, Kalannin Säästöpankin Vehmaan konttori, Lähitapiola, Manun kestokaluste, Merililian, Parturi-Kampaamo Kati, PK-Puu, Siwa Vehmaa, S-Market Vehmaa, St1, TeeTee Tarvike, Torpparin tupa, Turun AsennusTeam, Turun Seudun Osuuspankin Vehmaan konttori ja Vehmaan apteekki.

15.6. järjestimme takalaatikkokirppiksen Rautilan VPK:n pihalla. Pidimme puffettia. Paikalla oli kuusi myyjää ja mukavasti asiakkaita. Ilma oli erittäin helteinen.

Heinäkuun alussa pidettiin rantasaunalla Vehmaan ja Taivassalon kuntien uimakoulut.

3.7. teimme retken Wanha-Vinkkilän kesäteatteriin Himoisiin katsomaan sihteerimme Pirkko Tammelinin esiintymistä anoppi-Berttana Kahen akan loukussa -näytelmässä. Yhdistysläisiä oli paikalla 30.  

12.–13.7. olimme mukana Vehmaan vesistöjen hoito- ja suojeluyhdistyksen Kaislikossa suhisi -tapahtumassa. Vehmassalmen rannoilta niitettiin kahden päivän aikana vesikasveja osana Leader Ravakan rahoittamaa Vehmaan vesistöjen hoito- ja käyttösuunnitelma –hanketta. Kyläyhdistys vastasi tapahtuman muonituksesta. Mukana oli 25 niittotalkoolaista ja 4 kyläyhdistysläistä. 

13.7. järjestimme toisen takalaatikkokirppiksen. Paikalla oli 7 myyjää.

23.7. olimme mukana Muistojen Vehmassalmi -tansseissa perinteisesti vastaten puffetista ja makkaranmyynnistä. Illan musiikista vastasi Juha Hostikka ja Dallapé sekä The Sharks. Tanssikansaa oli liikkeellä melko vähän, talkoolaisia 13.

31.7. olimme mukana Vehmaan MTK:n järjestämässä Tour de Vehmaa pyöräilyssä. Pidimme rastia numero 3 rantasaunalla. Tarjosimme mehua ja esittelimme saunaamme. Saunaa esittelemässä oli 5 yhdistysläistä.

Samana päivänä 31.7. teimme retken Laajoen kesäteatteriin katsomaan näytelmää Akka vaikka väkisin. Rannan Tapio esitti paikallisen metsästysseuran entistä puheenjohtajaa Unto Väliahoa. Kyläyhdistyksen ja Rautilan VPK:n yhteisellä retkellä oli 48 matkalaista. Olimme liikkeellä Kristiinan bussilla.

4.9. järjestimme perinteiset Rautilan Syysmarkkinat Vehmassalmen paviljongilla. Myyjiä, näytteilleasettajia ja kirppispöytiä oli yhteensä 47. Tarjolla oli kauden ruokatuotteita (kurkkuja, hunajaa, leipää, kananmunia, kasviksia, hedelmiä ja leivonnaisia). Puffetista sai jauhelihakeittoa saaristolaisleivän kera sekä kahvia, virvokkeita ja leivonnaisia. Lapsille oli poniratsastusta ja kasvomaalausta. Myös Rautilan VPK:n oli paikalla kalustoineen. Tilaisuudessa oli muotinäytös Seepran tuotteista. Muotinäytöksen niin kuin koko markkinatkin juonsi sihteerimme Pirkko Tammelin. Markkinoilla oli myös Kotipitäjäni Vehmaa -facebooksivuston livetapaaminen. Kyläyhdistys järjesti lisäksi arpajaiset ja tikanheittokilpailun. Kävijöitä oli runsaasti ja kauppa kävi, vaikka sää oli sateinen. Tapahtuman järjestelyissä ahersi 15 talkoolaista.

15.10. pidimme syystalkoot. Kannoimme keväällä tehdyt polttopuut sisään, maalasimme saunojen Vehmassalmen puoleiset päädyt sekä siivosimme rannan. Söimme hernekeittoa ja kahvittelimme. Mukana oli 11 yhdistyksen jäsentä.

23.10. oli rantasaunalla Evelace-alusasujen tuote-esittelytilaisuus, jonka emännöi Helinä Seppälä. Alusvaatekaupoille saapui 14 naista.

26.11. vaihdoimme saunan kiukaan ja siivosimme. Grillimakkaratkin nautittiin. Talkoissa oli mukana 10 yhdistysläistä.

27.11. saunalla oli Perfect Home -tuote-esittely. Tilaisuuden emännöi Eeva Lahtivuo 10 osallistujalle.

10.12. järjestimme pikkujoulut Himoisten entisellä kyläkoululla, Pirkko ja Heikki Tammelinin tiloissa. Vietimme hauskan illan yhdessä 32 jäsenemme kanssa nauttien joulupöydän antimista ja hauskasta ohjelmasta.

23.12. aloitimme joulunvieton rantasaunalla glögin merkeissä. Saunoimme myös jouluaattona.

Muu toiminta

Kävijämäärä kyläyhdistyksen saunalla oli melko tarkalleen edellisen vuoden kaltainen eli 3395 nimeä saunakirjassa. Vuoden 2015 lukema oli 3366. Saunaa vuokrattiin edellisen kesän tapaan. Talvisauna on ehkä jopa lisännyt suosiotaan. Säännöllisiä kävijöitä on oman kunnan lisäksi useista lähikunnista.
Kyläyhdistys julkaisee omia Internet-sivujaan osoitteessa www.rautila.fi. Sivustojen ylläpidosta vastaa yhdistyksen tiedottaja. Kyläyhdistys pitää aktiivisesti yllä myös facebook-sivua.
Irjalan kenttä pystyttiin jäädyttämään kerran tammikuun lopulla.
Kyläyhdistyksen merkittävimmät hankinnat vuoden aikana olivat uusi kiuas ja sen keraamiset kivet, ilmapumppu avannon aukipitämiseksi, puinen penkki terassille sekä kaasugrilli tarvikkeineen.

Talous 

Yhdistyksen tulonlähteitä olivat jäsenmaksut, tapahtumien tuotot, rantasaunan ja klapikoneen vuokraaminen sekä talvisaunamaksut. Vehmaan kunnalta saatiin 1950 euron toiminta-avustus uuden kiukaan hankkimiseksi.

 

Toivotamme uudelle hallitukselle toiminnallista vuotta 2017!

Rautilan-Irjalan kyläyhdistyksen hallitus