Rautilan-Irjalan kyläyhdistys ry


TOIMINTAKERTOMUS 2014

Hallituksen kokoonpano ja kokoukset

Jussi Jaakkola puheenjohtaja, Eeva Lahtivuo varapuheenjohtaja, Mari Leppälehto sihteeri, Kirsi Järvinen rahastonhoitaja.

Muut jäsenet: Veli-Matti Ahokas, Leena Heinonen, Jouni Pekkala, Katriina Rahikkala-Anttila ja Helinä Seppälä.

Varajäsenet: Katriina Honkanen, Pentti Piilinen, Marika Putkonen ja Kati Rantanen.

Toiminnan tarkastajat: Olli-Pekka Ahokas ja Tapio Ranta, varalla: Toni Hokuni ja Helke Korpela.

Kokoukset: Hallitus kokoontui 6 kertaa. Näiden lisäksi pidettiin kevätkokous Rautilan VPK:lla 26.4., johon osallistui 11 henkilöä, sekä syyskokous 1.11. Rautilan rantasaunalla ja silloin osallistujia oli 17.


Tapahtumat

11.1.2014 aloitimme Laatua!-hankkeen pitämällä aloituskokouksen yhdessä Varsinais-Suomen kylät ry:n edustajien Piia Iivosen ja Tauno Linkorannan kanssa. Läsnä oli kuusi kyläläistä.

9.2. järjestimme laskiaisriehan yhdessä Rautilan VPK:n kanssa. VPK järjesti pintapelastusnäytökset rantasaunan avannossa, esitteli kalustoaan ja ajelutti yleisöä mönkijän kärryssä. Lapset laskivat mäkeä rantaniityllä. Kyläyhdistys myi puffetista makkaraa ja hernekeittoa sekä linnunpönttöjä. VPK tarjosi kahvia ja laskiaispullia. Tapahtumassa oli paljon kävijöitä vaikka sää oli sateinen. Tapahtumapaikalla järjestelyissä oli mukana 10 yhdistysläistä. Laskiaisriehasta oli lehtijuttu ennen ja jälkeen tapahtuman. Tapahtumassa lahjoitimme Lahdingon kyläyhdistyksen ylläpitämälle Tummamäen luontopolulle 10 linnunpönttöä.

20.2. teimme ”pikkujouluretken” Turkuun Linnateatteriin katsomaan 39 askelta -näytelmää. Retkelle osallistui 20 kyläläistä.

26.4. osallistuimme Varsinais-Suomen kylät ry:n ja Satakylät ry:n järjestämään Avoimet kylät -tapahtumaan järjestämällä kyläyhdistyksen ja saunan esittelyn. Parisenkymmentä ihmistä uskaltautui saunomaan. Rautilakeskuksessa oli taidenäyttely, kahvila sekä asunto- ja tonttiesittely, Vehmaan kunnan kaavatonttien myynti- ja esittelypiste, Turunseudun Osuuspankin standi. Sepänpaja Noitavasarassa oli avoimet ovet. Liikkeellä oli mukavasti väkeä.

Saunan kesäkausi alkoi 2.6. Saunaa lämmitettiin arki-iltaisin 29.8. asti.

14.6. osallistuimme Hyvää Vehmaalla -tapahtumaan Vehmaan tapahtuma-aukiolla. Myimme arpoja, t-paitoja ja linnunpönttöjä sekä esittelimme yhdistyksen toimintaa. Varsinais-Suomen kylät ry oli mukana ja teki yleisökyselyn. Järjestelyissä oli mukana 9 aktiivia.

20.6. pidimme juhannusjuhlat saunalla. Poltimme kokon, saunoimme ja grillasimme makkaraa.

13. ja 31.7. matkattiin Kristiinan bussilla Laajoelle kesäteatteriin katsomaan Onnenkantamoinen kaukaa -näytelmää. Molemmilla retkillä oli kolmisenkymmentä osallistujaa. Kyläyhdistys tarjosi kyydin.

16.7. teimme tutustumisretken Tummamäen luontopolulle Lahdinkoon. Lahdingon kyläyhdistys järjesti luontopolun esittelyn ja tarjosi virvokkeita ja lettuja. Tarjosimme grillimakkarat osallistujille. Kyläyhdistyksestämme mukana oli 15 osallistujaa.

Heinäkuun alussa pidettiin rantasaunalla Vehmaan ja Taivassalon kuntien uimakoulut.

11.9. Laatua! -hankkeen excursiot alkoivat Vehmaalta. Lähialueiden kyläyhdistykset vierailivat Tummanmäen luontopolulla ja sen jälkeen rantasaunalla. Soila Jaakkola esitteli kyläyhdistyksemme toimintaa noin 20 kuulijalle. Esittelyn jälkeen nautittiin voileipäkahvit ja saunottiin.

11.10. pidettiin tunnin pikatalkoot heittäen kattotuolehin vaihdetut klapit puuvajaan. Läsnä 8 henkilöä.

18.10. järjestettiin rantasaunalla Naisten ilta. Nautittiin kasvohoidoista, kauneudenhoitotuotteiden esittelystä, beach-jumpasta, saunan lämmöstä ja nyyttäripöydän antimista. Paikalla oli parisenkymmentä naista.

8.11. pilkoimme kunnan lahjoittamat tuulenkaatamat haloiksi ja klapeiksi kuivumaan. Talkoisiin osallistui yhdeksän yhdistysläistä.

22.11. osallistuimme Päivä paloasemalla -tapahtumaan makkaramyynnin merkeissä.

29.11. teimme pikkujouluretken Turkuun Metsämäen raveihin. Mukana oli 12 kyläläistä. Kyläyhdistys tarjosi kyydin.

6.12. oli meidän kyläyhdistyksemme vuoro huolehtia itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksen jälkeisistä juhlallisuuksista lippukulkueineen, seppeleenlaskuineen ja juhlapuheineen Vehmaan kirkolla. Lipunkanto- ja airuttehtävissä oli yhteensä 13 kyläläistä. Juhlapuheen sankarihaudoilla piti kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Jaakkola.


Muu toiminta

Hankimme kyläyhdistyksen merkein painetut esiliinat (10 kpl) tapahtumien työasuiksi sekä T-paitoja myyntiin (yhteensä 50 kpl). T-paitoja jäi myymättä vain 6 kpl.

Kesän aikana kyläyhdistyksen saunalla oli kävijöitä aiempien vuosien tapaan. Vieraskirjan mukainen kävijämäärä oli 3505 henkeä. Saunaa vuokrattiin kesän aikana edellisen vuoden tapaan. Perjantai-iltainen talviuinti on ollut talvikaudella 2014–2015 erittäin aktiivista aikaisempiin vuosiin verrattuna, noin 20 henkilöä illassa.

Kyläyhdistys julkaisee omia Internet-sivujaan osoitteessa www.rautila.fi. Sivustojen ylläpidosta vastaa puheenjohtaja.

Toteutimme kyläkyselyn kesän 2014 aikana. Kyselyyn saattoi vastata internetissä tai palauttamalla lomakkeen saunalla ja Vilu-marketissa oleviin laatikoihin. Kyselyyn vastasi yhteensä 44 henkilöä. Kyselyssä kartoitettiin kyläyhdistyksen palvelujen käyttöä, kiinnostusta kyläyhdistystoimintaan sekä kerättiin ideoita toiminnan kehittämiseksi.

Kyläyhdistys haki avustusta Ravakan Puuttuva Palane -investointihankkeesta aurinkokeräimen ja ilmalämpöpumpun hankintaan. Ilma(i)sta lämpöä -hanke toteutui kesällä suunnitellusti. Rantasaunaa kunnostettiin myös uusimalla wc-tilojen ulko-ovet. Teimme hankkeesta artikkelin Ravakka-lehteen.

17.5. pidettiin Laatua! -hankkeen markkinointikoulutus rantasaunalla. Kouluttajina olivat Piia Iivonen ja Eija Eloranta Varsinais-Suomen kylät ry:stä. Koulutettavia oli paikalla kahdeksan.

Osallistuimme Laatua! -hankkeen excursioihin Pyhämaassa 1.10. (Veli-Matti Ahokas ja Helinä Seppälä) ja Soukaisissa 11.10 (Jaakkoloiden perhe).

13.10. SESVanderHave ja Salon Agrimarket järjestivät sokerijuurikkaan nostokoneen esittelyn Suomen Mikan pellolla. Kyläyhdistys huolehti kävijöiden kahvittamisesta ja makkarattamisesta. Tarjoiluista vastasi viisi aktiivia.

Olemme harrastaneet maanantaikävelyitä maanantai-iltaisin Helinä Seppälän innoittamana. Lenkeille on osallistunut väkeä vaihtelevasti muutamasta kävelijästä noin kymmeneen reippailijaan.

Irjalan kenttää on jäädytetty ja aurattu luistelijoita varten. Luistelukausi jäi talvella sääolosuhteista johtuen varsin lyhyeksi.

Olemme mukana uudessa esitteessä ”Ravakan alueen Juhla- ja kokoontumistilat” esittelemällä rantasaunan vuokrausmahdollisuutta. Esite ilmestyi vuoden lopussa ja sitä on jaettu mm. Vehmaan kirjastoon sekä kunnan yhteispalvelupisteeseen.

Vehmaan kyläyhdistyksillä on edustus Vehmaan palvelukeskussäätiön hallituksessa. Kaudelle 2013–2014 edustajamme on Leena Heinonen ja varajäsen Katriina Rahikkala-Anttila.

Lisäksi olemme vuokranneet klapikonetta.


Lahjoitukset 

Kyläyhdistys lahjoitti Lahdingon kyläyhdistykselle 10 linnunpönttöä sijoitettavaksi Tummamäen luontopolun varrelle.


Talous 
Yhdistyksen tulonlähteitä olivat tapahtumien tuotot, rantasaunan ja klapikoneen vuokraaminen, talvisauna- ja kannatusmaksut.

Toivotamme uudelle hallitukselle mielenkiintoista vuotta 2015.

Rautilan-Irjalan kyläyhdistyksen hallitus